Projekt „Przedszkolaki i ich mleczaki”

To projekt adresowany do dzieci w wieku przedszkolnym, przedszkoli jako placówek oświatowych oraz prywatnych gabinetów stomatologicznych.

Projekt zakłada popularyzację wiedzy o chorobach jamy ustnej, właściwym dbaniu o higienę jamy ustnej a w szczególności uczy dzieci prawidłowej techniki mycia zębów. Higienizacja w przedszkolach często jest prowadzona przez personel niezaznajomiony z najnowszymi standardami w dziedzinie stomatologii i powtarza mity już dawno obalone.

Projekt wymaga poświęcenia mu sporej ilości czasu, stowarzyszenie będzie się wspierać pomocą wolontariuszy. W pierwszej części projektu będziemy nawiązywać współpracę z gabinetami stomatologicznymi które podjęłyby się przyjęcia dzieci z przedszkola u siebie w gabinecie. Ilość obecnych w jednym czasie dzieci będzie ograniczona i dopasowana do rozmiarów gabinetu, gdyż tylko to może zapewnić bezpieczeństwo dzieci jak i personelu. Również, dotarcie z wiedzą do dzieci będzie łatwiejsze w przypadku małej grupy.

Kolejnym etapem będzie wybór przedszkoli na terenie miasta Krakowa, w bliskiej odległości z gabinetami stomatologicznymi. Początkowo, informacja o projekcie będzie dostępna w internecie i mediach społecznościowych. Kolejno, planujemy mailing do przedszkoli i osobiste wizyty.

Czas trwania projektu to okres od września 2019r. do marca 2020r. Planowane jest jednocześnie realizowanie projektu jak i nabór nowych partnerów.